Археолози откриха край Черноморец две потънали селища, като едното от тях, дори има изградена канализиация. Междувременно продължават и реставрационните работи по програмата „Виа Понтика“ на крепостната стена и трите й бойни кули, която има за цел да превърне археологическите обекти в туристически атракции.
Две са потъналите селища край Черноморец, върху които работят археолозите от експедицията на Националния исторически музей ръководена от доц. Иван Христов. Откритото от тях селище в крепостта Акра, на едноименния нос, датира от 6 век след Христа. Под водата е другото селище. Според учените най- вероятно е от 9-ти век преди Христа. Най- ранните артефакти, които са открили археолозите са от Ранно- Желязната епоха.
ДОЦ. ИВАН ХРИСТОВ, АРХЕОЛОГ: Което ще рече, че траките са използвали този залив, нещо което не бива да ни учудва, тъй като и в сухоземната експедиция открихме предмети от 9 в. Преди Христа. Т.е целият полуостров свети Никола, всичко, което е в периферията на град Черноморец е било обитавано от черноморски крайбрежни траки.
След покачване на морското равнище, селището започнало да потъва. Към 3 век от новата ера, то вече е било изцяло под вода. Това селище е било доста значимо и с изявени търговски функции.
ВАЛЕРИ ЖЕКОВ, ВОДОЛАЗ: Много керамика, очаква се да има и нещо по- сериозно по 2-3 касетки се изкарват на ден.
Докато Черноморец чака да бъде изградена своята нова канализация, археолозите откриха че още преди Христа живеещите по тези земи са имали такава.
ДОЦ. ИВАН ХРИСТОВ, АРХЕОЛОГ: Разбрахме, че селището е имало и канализация. Открихме тръбопровод от глинени тръби с хоросанова спойка.
Морската експедиция в залива Вромос ще продължи месец и половина.

Свържете се с нас

Изпратите ни имейл и ние ще се свържем с вас възможно най-скоро.

Sending

© 2016 Кметство Черноморец Всички права запазени!   Internet Reklama Уеб сайт от Internetreklama.bg

Log in with your credentials

Forgot your details?